sursa: wikipedia. Legendă: 1 – Biserica Talpalari; 2 – Academia Mihăileană (astăzi dispărută); 3 – Liceul Național; 4 – Palatul lui Al.I. Cuza, azi Muzeul Unirii; 5 – Hotelul Traian; 6 – Statuia lui Al.I. Cuza; 7 – Hotelul România; 8 – Casele Motăș cu Hotelul Europa (astăzi dispărute); 9 – Palatul Braunstein.


Hanul lui Petrea Bacalu

În comunitatea de armeni, s-a remarcat Petrea Bacalu, care avea un han ce-i purta numele, devenit ulterior „Otel Viena” sau Hotel România. Clădirea nu mai există astăzi, dar se afla între Biserica Talpalari și Palatul Braunstein, și este legată de un moment extrem de important pentru istoria României. În fața Hanului lui Petrea Bacalu s-a jucat prima oară, pe 5 ianuarie 1859, Hora Unirii. Motivul nu este întâmplător. Petrea Bacalu, deși armean, era bine înfipt în chestiunile politice ale țării; el avea orientare unionistă. În hanul lui s-au purtat negocierile și a fost votat Alexandru Ioan Cuza ca domn, iar de la un balcon al acelui han a fost anunțată vestea oamenilor care așteptau afară. Moldovenii și-au exprimat bucuria prin cântec, prinzându-se în horă.

Ulterior, în 1881, edilii au stabilit ca acest loc să fie amenajat ca o piață centrală și denumită Piața Unirii, iar în 1912, aici a fost amplasată statuia lui Alexandru Ioan Cuza. Hanul lui Petrea Bacalu avea la parter patru magazine și era foarte frecventat. Devenise atât de vestit acest loc, încât numele era asociat cu ideea de „hotel”, „cum am zice astăzi Grand Hotel” (Ion Ghica). În 1884, într-o cămăruță a acestui han (care, între timp intrase în proprietatea lui Scarlat Pastia și se numea Hotel România), a locuit Mihai Eminescu.

În 1888, în noaptea dintre 17 și 18 februarie, Teatrul din Copou a fost mistuit de flăcări. Din cauză că orașul nu mai avea un spațiu adecvat pentru spectacole, Scarlat Pastia a amenajat restaurantul din curtea hotelului într-o sală de spectacole, care s-a numit „Sala Pastia” și a avut o istorie lungă și cu spectacole de succes. Din cauza unor datorii pe care le acumulase Scarlat Pastia prin investițiile uriașe făcute în hotelul Traian, a fost nevoit să cedeze ambele hoteluri Creditului Urban. Hotelul România a continuat să existe cu numele Hotel Schiller până în perioada interbelică, apoi naționalizat după 1945, dar lucrările de reamenajare a Pieței Unirii din 1960 au făcut obligatorie dărâmarea vestitului Han al lui Petrea Bacalu.