27 mai 1912

1937 - Editura Librăria Națională & Ilustrația Gherla


HOTELUL TRAIAN - ARHITECT EIFFEL

Hotelul Traian din Piața Unirii este legat de unul dintre cele mai sonore nume din arhitectura europeană, Gustave Eiffel. Era deja o obișnuință ca marea boierime să imite tendințele Casei Regale, care avea în intenție realizarea unor clădiri impunătoare în întreaga țară, pentru a putea alinia România celorlalte țări civilizate din Europa.

 

Astfel, în 1870, primarul de atunci al Iașului, Scarlat Pastia, a vorbit despre nevoia ridicării unui hotel de lux în centrul orașului. El personal a dat această comandă firmei franceze de arhitectură condusă de Gustave Eiffel, care avea deja câteva lucrări importante finalizate în Moldova, cum ar fi podurile de pe linia ferată Iași-Ungheni, dar și alte construcții civile. Cel care s-a ocupat îndeaproape de proiectul Hotelului Traian a fost inginerul francez Fragneau, care a lucrat după metoda consacrată de Eiffel, adică a ridicat edificiul pe o structură metalică solidă, cu platforme din metal și coloane din fontă. Clădirea în stil neoclasic, stil atât de gustat la vremea respectivă, a fost ridicată în doar trei ani și inaugurată în 1882. 

Însă cheltuielile au depășit cu mult previziunile unui profit obținut din veniturile hotelului, astfel încât Scarlat Pastia a fost nevoit să cedeze clădirea Creditului Urban, de la care luase cu împrumut sume pe care nu le mai putea restitui. Ulterior, hotelul a fost cumpărat de omul de afaceri evreu Adolf Theitler, care a reușit să scoată profit din această afacere. Locul era prima alegere a persoanelor din cercurile mondene ieșene, potente financiar sau a călătorilor înstăriți. În documentele hotelului este consemnată trecerea actriței franceze Sarah Bernard, care a fost găzduită aici pe perioada unui turneu.